Aktvitete

Vizite studimore ne France

Nje delegacion i perbashket i Ministrise  Bujqesise Shqiptare dhe ADAD Malore nga data 28 Maj – 4 Qershor 2017 beri nje udhetim studimor ne France, ne kuader te programit te bashkepunimit OPCA (Organizimi i Prodhuesve dhe Konsultimi i Aktoreve), program sipas memorandumit te bashkepunimit mes ADAD/Fert dhe Ministrise Bujqesise Shqiptare ne Janar 2015. Ky udhetim studimor u organizua me mbeshtetje efikase nga Fert, FranceAgrimer dhe Ambasada e Frances ne Shqiperi. Objektivi kryesor i ketij udhetimi ishte: te kuptojme parimet dhe mekanizmat e konsultimit e te negocjimit ne France, ndermjet prodhuesve dhe shtetit, per zhvillimin e filieres ne shkalle kombetare e ne baza territori. Ne kete kuader vizitat dhe takimet e programuara nga Fert dhe FranceAgrimer per delegacionin shqiptar na krijuan mundesite per te pare dhe shkembyer me struktura te prodhuesve dhe shteterore qe na lejuan te kuptojme parimet dhe proceset ne te cilat kane lindur dhe zhvilluar. Vizitat ne terren dhe takimet me strukturat kombetare  profesionale bujqesore (te prodhuesve) dhe institucionale bujqesore (ndermjetese dhe shteterore) na lejuan ne si delegacion te shkembejme mbi ceshtje teknike, ekonomike, organizative, strategjike e legjislative ne nivel kombetar/France dhe ate te BE.


Mision i ekspertit francez z. Patrick Heinemann

Nga data 15-22 Maj 2017 me mbështetjen e Ambasadës Franceze në Tirane, FERT dhe Adad Malore, në bashkëpunim me Ministrinë e Bujqesisë, eksperti i njohur Francez Patrick Heinemann ka kryer një mision vlerësimi, ndjekje dhe formimi në  frutikulturë në Rajonet Korçë, Dibër dhe Kukës. Perveç takimeve me drejtorët e Bujqësisӫ dhe të QTTB, janë organizuar formime dhe vizita në pemëtore, fidanishte, dhoma të ftohta, njësi pӫrpunimi. Tema kryesore ishte vlerӫsimi i pemӫtoreve nga ngricat e 21-23 Prillit tӫ kӫtij viti dhe masat pӫr mbrojtjen nga ngricat nӫ tӫ ardhmen. Nga vӫzhgimi nӫ terren i pemӫtoreve rezulton se dӫmi i shkaktuar varion nga 40-60% dhe nӫ raste tӫ raste tӫ vӫçanta dhe 80-90 %, kjo pӫr qershine nӫ Dibӫr dhe mollӫn ne Dvoran. Dӫmtimi nga ngricat varet nga specia, varieteti, fenofaza e pemӫs, shkalla e zgjatjes sӫ temperaturave tӫ ulta etj. Njӫkohӫsisht u trajtuan dhe metoda pӫr mbrojtjen nga ngricat. Gjithashtu u trajtuan dhe çeshtjet tӫ mbrojtjes e pemëtorëve nga sëmundjet e dëmtues, shërbimet periodike, krasitja e gjelbër. Në këto takime morën pjesë shumë se 300 prodhues dhe specialistë të DB. Nӫ pӫrfundim janӫ dhӫnӫ dhe rekomandime për mirembajtjen e pemëtoreve dhe prodhimit 2017, ku do tӫ percillen nӫ vazhdim nga stafi teknik i adad malore.


Panairi në EXPOCITY Albania

20170408_105312Me datë 8-9 Prill 2017, ne kuadrin e projektit ESFIM ( AgriCord dhe Vageningen UR) Adad Malore, mori pjesë në panairin “Mediterranean Tourism Fair” dhe u prezantua me stenden e saj.

Synimi i pjesemarrjes në këtë panair ishte promovimi i produkteve tipike të Qarkut të Kukësit, duke krijuar mundësinë për promovimin dhe vleresimin e produkteve të këtij Rajoni.

Stenda jone ishte me perfaqesuese dhe u prezantua me produkte si mishi i that dhia Has, kumbull e thatë, patate, mjalt mali Tropojë, arra, lajthija, caj mali, caj sherebele, boronica, gjalp, djath, gjize, fasule, etj. te ambalazhuara, etiketuara, te shoqeruara me fletepalosje për produktet kryesore.

Stenda jone u vizitua nga Ministrja e Zhvillimit Ekonomik, Turizmit, Tregtisë dhe Sipërmarrjes Znj. Milva Ekonomi.

Stenda terhoqi shume vizitore, vlen për tu theksuar perveç interesit të qytetareve, interesimi i madh i hoteleve për produktet tradicionale si për mishin e thatë, mjaltin, kumbullën e thate, boronicen, çajin e malit, lajthinë, djathin etj.


Erseke, 17 Shkurt 2017

Erseke; Ne kuader te projektit “Fuqizimi Ekonomik i Grave” te mbeshtetur nga UNDP, me17 Shkurt 2017 ne Erseke, u organizua nje takim i perbashket me 4 grupet grave artizane te Ersekes, Vithkuqit te Novoseles dhe Hore Vranisht. Ne takim moren pjese Kryetari i Bashkise Kolonje z. Ilia Stefo, nga adad malore znj. L. Isakaj dhe H. Domi, ekspertja e marketingut znj. M. Mece dhe znj. Hajre nga artizanet e natyres. Ky takim kishte synim bashkepunimin dhe mbeshtetjen nga pushteti lokal i aktivitetit te grave artizane dhe shkembimi i pervojave ndermjet grupeve te grave artizane. Njekohesisht u diskutua problematika dhe propozime per vazhdimin e aktiviteteve te grupeve arizane ne kuader te projektit UNDP. Pas takimit ne ambjentet e “Sofres Kolonjare” grupet e grave kaluan se bashku ne nje dreke festive.

 


 Vlore, 11 Shkurt 2017

Vlore; Ne kuader te projektit te UNDP “Per fuqizimin ekonomik te grave”, me 11 Shkurt 2017 ne Novosele te Vlores u organizua nje trajnim me 2 grupet grave artizane te Novoseles dhe Hore Vranisht. Ne trajnim moren pjese nga adad malore znj. L. Isakaj dhe H. Domi, ekspertja e marketingut znj. M. Mece dhe znj. Hajre nga artizanet e natyres e cila ka shpreh interes per vendosjen e kontratave per blerjen e produkteve artizanale (sapune me vaj ulliri, paste ulliri etj.) te dy grupeve te grave Vlore.

 

 

 


Puke, 27 Janar 2017, Projekti ESFIM

ADAD Malore ne kuadrin e projektit ESFIM organizoj nje vizite me prodhues te rajonit Kukes tek Agropuka. Ato u njohen me menyren e organizimit te agropukes, funksionimit, grumbullimit, paketimit dhe marketimit te produkteve lokale. Kjo vizitë ishte shumë e rëndësishme për të forcuar veprimet tona për të shoqëruar grupet e prodhuesve në aspektet teknike – të prodhuarit me cilësi të lartë, aspekti organizativ – grumbullim, ruajtjen, përpunimin dhe aspektet ekonomike – etiketim i përshtatshëm, paketimi dhe shitjen.

 

 

 


Kukes, 25 Janar 2017, Projekti ESFIM

 

Ne Kukes te Bar Hotel Amerika u zhvillua seminar i pergjitheshem per vleresimin e produkteve lokale Kukes. ne takim moren pjese 60 persona. Te pranishem ishin nga Qarku Kukes, Bashkia, DB Kukes, Has prodhues dhe aktore te tjere. Takimi u medoreua nga Prof. As Edvin Zhllima, i cili paraqiti rezultatet e takimeve me grupet tematike per kater produkte lokale te rajonit Kukes si; kumbulla tropojane, mjalti, patatja dhe mishi  dhise. Ne takim moren pjese dhe nga stafi i adad malore.

 

 

 

 


Mëngjes pune me prodhuesit dhe Eksportuesit e Fruta-Perimeve

a

Në kuadrin e Muajve të Bujqësisë Shqiptare 2016, më datë 15 Dhjetor 2016, në qytetin e Korçës, u organizua një mëngjes pune me prodhuesit dhe eksportuesit e fruta perimeve, me temë: “Eksporti i Frutave dhe Perimeve të Freskëta – Kërkesat e Tregut për Siguri dhe Cilësi”. Ky aktivitet u organizua me mbështetjen e projektit të Grupit të Bankës Botërore (WBG/IFC) “Përmirësimi i Klimës së investimeve dhe konkurrueshmëria në Agrobiznes”, si dhe në bashkëpunim me Shoqatën ADAD Malore.

Në aktivitet u prezantua guida e kërkesave për eksportin e fruta – perimeve drejt vendeve të BE-së, si dhe dy shembuj konkretë për produktet e mollës dhe të domateve.


20 – vjetori i ADAD Malore

20 – vjetori i ADAD Malore në 29 dhe 30 shtator në Korcë mblodhi mbi njeqind te ftuar duke përfshirë zyrtarë  e qeveritarë, përfaqësues të organizatave ndërkombëtare që veprojnë në Shqipëri (Delegacionit Evropian, Ambasada e Francës, SARED, PNUD
,…), përfaqësues të organizatave e huaja bujqësore (algjerian, francez, italian, tunizian) dhe natyrisht shumë anëtarë. Përtej shkëmbimeve dhe vizitave, tre seminare  ishin një mundësi për të marrë informacion mbi arritjet dhe veshtiresitë në drejtim te prodhimit, rruajtjes dhe tregtimit dhe sidomos për të parë sëbashku  perspektivat si ne filierën “frutikulture” ashtu dhe rolin e përgjegjësitë e Adad e aktorëve tjere: 1; Çelësi i suksesit në pemëtari, 2; Bilanc e perspektivë i pemëtarisë shqiptare, 3; Organizatat e prodhuesve dhe konsultimi me aktorët

 

 

 


Kukes; 26 Korrik 2016: Lancimi i projektit ESFIM ne Kukes

UntitledNe ambientet e Bar Amerika ne Kukes u zhvillua takimi per lancimin e projektit te studimit (ESFIM), ku  moren pjese ekipi i adad malore, Abdulla Domi – Sekretar i Prefektures, Bujar Mucmata sekretar i Bashkise, Elona Shaqiri specialiste ne Qarkun Kukes, Drejtorite e Bujqesise, te Ushqimit, perfaqesues te programeve bujqesore, prodhues, specialiste, tregtare, etj., ku te pranishem ishin 40 veta. Drejtori i ADAD z. Hafuz Domi, moderoj takimin, prezantoj studimin qe do te kryhet ne rajonin e Kukesit per produktet lokale. Perfaqesuesit e Prefektures, Qarkut, Bashkise, vleresuan kete studim, i cili do ti ndihmoje ato per te vleresuar dhe promovuar ne treg produktet lokale. Kerkuesi Prof. As. Dr. Edvin Zhllima prezantoj etapat dhe aktivitetet e studimit. Takimi e arriti objektivin per lancimin e projektit te studimit sepse moren pjese aktoret e parashikuar ne project, te cilet vleresuan kete studim dhe shprehen mbeshtetje institucionale dhe angazhime te perbashketa per realizimin te ketij studimi.


Korçë; 30 Qershor – 2 Korrik  2016: OPCA

UntitledMision asistence teknike ne terren me tetë grupet nӫ Korçë, per sherbimet ne pemӫtore pӫr periudhӫn nӫ vazhdim. Eksperti Hafuz Domi, i  shoqeruar nga specialistet e adad malore Korçӫ kanӫ bӫrӫ takime me prodhues, grupe prodhuesish, vizita dhe kӫshilla nӫ Qatrom, Polene, Dvoran, Bulgarec, Verlne, Hoçisht, Vranisht, Cangonj dhe Zemblak. Per cdo rast eshte bere vleresimi i gjedjes se pemetoreve per zhvillimin vegjetativ, gjendja fitosanitare, ngarkesa e prodhimit etj. U dhane keshilla per krasitjen e gjelber, ujitjen, plehrimin gjethor me plehra te kalciumit, vezhgimi per kepushen e kuqe etj. Keshilla te vecanta u dhane per plehrimin e pemetoreve te reja me DAP (18 N, 46 P2O5) per luftimin e gomoses ne qershi per pastrimin e pjeseve te infektuara dhe lyerja me preparate bakri. Ne kuader te  formimeve u vendos me grupet qe te behet nje vizite ne Greqi ne Shtator 2016.


15-20 Qershor 2016 Misioni i François LAFITTE President i APFeL Sud-Ouest, Francӫ

UntitledMisioni i Presidentit APFeL Sud-Ouest France François LAFITTE, njekohesist dhe ekspertit i njohur ne France, per organizimin dhe perfaqesimin e prodhuesve ne France dhe Europe, u angazhua nga FERT ne bashkepunim me Adad Malore ne nje mision vleresimi dhe keshille ne Shqiperi, veçanerisht ne rajonet Diber dhe Korce. Ai u njoh me aktivitetin e adad malore, forumin e frutikultures Korce. Gjithashtu u bene takime me Kryetaren e Qarkut Korce, Drejtoret e Bujqesise Korce, Diber dhe me drejtues te Ambasades franceze. Pas vleresimit te situates se zhvillimit te frutikultures dhe te tregut, ai ka bere nje analize te ketij sektori me stafin e adad malore dhe ka dhene dhe propozime qe do te perfshihen ne programin e punes se adad malore per te ardhmen. Njekohesisht ai shprehu angazhimin e tij per nje bashkepunim ne te ardhmen per organizimin e filieres se frutikultures.


Tirane, 1-4 Qershor 2016: Panair “Terra Ballkan”

Ne sheshin Nene Tereza ne Tirane u organizua nga “Terra Ballkan” panairi bujqesor ne nivel ballkani ku moren pjese subjekte, kompani, organizata nga e gjithe Shqiperia, Maqedonia, Kosova, Greqia Italia etj. Adad malore u prezantua me stenden e saj me prodhime dhe produkte te frutave si molle, qershi, leng natyral te molles dhe kumbull e thate. Salloni yne u vizitua nga pjesemarres ne panair, banore te Tiranes, ku pati, jo vetem degustim te produkteve, por shprehen interes se ku mund ta blinin keto produkte ne Tirane. Pati shume shitje te lengun e molles dhe kumbullen e thate dhe u vendosen shume kontakte me supermarkete, por veçanerisht me tre dyqane qe merren me shitjen e prodhimeve dhe produkteve natyrale ne Tirane. Pjesemarrja jone ishte nje promovim dhe vleresim nga pjesemarresit, institucionet publike, por dhe nga vete orgnizatoret “Terra Ballkan”.


Korce, me 25 Maj 2016; FFKorçë

UntitledMë datë 25 Maj 2016, pranë Qarkut të Korçës u mbajt takimi i Forumit të Frutikulturës Korçë. Ky takim u përshendet nga Znj. Ana Varushi Kryetare e Qarkut Korçë si një iniciativë e rëndësishme në funksion të zhvillimit të bujqësisë në Korçë. Ajo falenderoi ADAD Malore për iniciativen e ndërmarrë dhe inkurajoi të gjithe aktorët themelues të forumit dhe siguroj mbështetje institucionale duke ofruar vullnet politik për mirëfunksionimin e këtij forumi. Në këtë takim u trajtuan çështje të formës dhe përmbajtjes së forumit në mënyrë që funksionimi i tij t’i përgjigjet misionit dhe objektivave për të cilat është krijuar.


Kukes, Diber, Korce; 16-19 Maj ; projekti SARED

Në kuadrin e Projektit SARED, ADAD Malore ka realizuar takime me Drejtorët e Bujqesise Kukës (z. Alfred Cengu), Diber (z. Novruz Jashari), Korçë (z. Vullnet Gjolla) dhe me Kordinatorët Rajonal të Projektit SARED në Kukes (z. Dritan Tahiraj), Dibër (z. Dali Horeshka), në Korçë (znj. Xheni  Prenda). Në të gjitha takimet kanë marrë pjesë ekstensionistët e DB perkatëse, facilitatorët dhe Hafuz DOMI e Liljana ISAKAJ – ADAD Malore. Në takime është prezantuar programi i fazëz se dytë për VC-CD të projektit SARED që do të zbatoj ADAD Malore. Këto takime ishin shumë të vlefshme dhe të gjithe shprehen gadishmërinë për angazhim të përbashkët për realizimin me sukses të projektit SARED, i cili do të jetë një mbeshtetje e rendesishme për prodhuesit dhe specialistët e frutikultures në rajonet Kukës, Dibër, Korçë.


Arbomed, 29-30 Prill 2016; Meknes – Marok

Ne kuader te SIAM 2016 (Sallon nderkombetar Bujqesor Meknes) eshte organizuar nje kolegium ne Meknes me 30 prill per te perforcuar vizibilitetin e ARBOMED: “Nje observator i prodhimit dhe tregj eve, nje celes per te perforcuar filierat strategjike te fruta perimeve ne Mesdhe”. Ne kete aktivitet kane marre pjese nga Shqiperia perfaqesuesi i Ministrise se Bujqesise z. Ndriçim Bytyçi dhe perfaqesuesja e ADAD Malore znj. L. Isakaj, te cilet prezantuan zhvillimin e sektorit te frutikultures, startegjine Ministrise Bujqesise dhe rendesine qe kane organizatat si ADAD malore ne kete sektor, gjithashtu shprehen anagazhimin per Observatorin e frutave perimeve ne Shqiperi, duke vene ne dispozicion te dhenat korente ne kuader kombetar dhe te grupeve te adad malore.


Kukes, 22 Prill 2016 ; projekti Sared

UntitledNë Zaharisht të Hasit, kordinatori i projektit të SARED, Kukës z. Dritan Tahiraj dhe përfaqësuesja e DB Kukes për SARED znj. Tatjana Pacara, organizuan një takim me fermerë dhe specialistë të DB Has, për të informuar fermerët mbi mundësinë për të aplikuar për grante. Në këtë takim mori pjesë dhe z. Hafuz Domi Drejtor i ADAD Malore. Adad Malore është angazhuar nga SARED për komponentin e rritjes se kapaciteteve tekniko-profesionale të prodhuesve dhe specialistëve, ku do të asistoj fermerët edhe në përgatitjen e planeve të biznesit për të aplikuar tek SARED. Me pas u bene vizita ne tre prodhues te fshatit Zaharisht ne pemetore me molle, arre dhe lajthi, ku u vleresua gjendja pemetoreve dhe u dhane keshilla perkatese per mbrojtjen fitosanitare dhe plehrimin, formen e kurores etj.


Korce, 17 Mars 2016 ; FF Korce

UntitledNe ambientet e Qarkut Korçe u zhvillua mbledhja e dyte e Forumit te Frutikultures Korce. Ne forum moren pjese 11 aktore, pershire ato publike, projekte dhe organizata qe veprojne ne Rajonin e Korces. Te pranishem ishin Zv. Kryetari i Bashkise Korçe z. Stefan Germenji, Vanguish Dishnica – Qarku Korçe, Vullnet Gjolla Drejtor DB Korçe, Roland Meçaj Drejtor i QTTB Korçe, Nikollaq Roshanji- Universiteti F. S. Noli Korçe, Xheni Prenda- Sared Korçe, Hafuz Domi ADAD Malore, Agrinet, SHBB AliFrut, Shkolla Mesme Agrobisnes. Takimi u zhvillua ne nje fryme bashkepunimi dhe gjithe pjesemarresit shprehen vullnetin dhe angazhimin per organizimin dhe funksionimin e Forumit Frutikultures Korçe. Ne perfundim pjesemarresit angazhuan Adad Malore qe te hartoje plateformen e organizimit dhe modalitetet e funksionimit te forumit, per ti permiresuar dhe per ti prezantuar ne mbledhjen e ardheshme te forumit.


Kukes, 9 Mars 2016; projektit SARED

UntitledADAD Malore eshte angazhuar nga SARED per implementimin komponentit te rritjes se kapaciteteve (CD) per zinxhirin e vleres (VC) se prodhimit te pemeve frutore dhe arrore, me nje Inisiative per nje grup ne Kukes dhe dy grupe ne Has. Diber. Kordinatori Projektit SARED Kukes ka kordinuar punen me DB Kukes/H as dhe ka monitoruar takimet me grupet te organizuar nga ADAD Malore. Te gjithe fermeret e perzg jedhur jane pemerrites potenciale qe e shohin fermen si bisnes nenshkruan memorandumin me adad malore ne kuader te projektit Sared. Te gjithe te kontaktuarit jane te interesuar dhe te motivuar per nje bashkepunim real dhe frutedhenes ne zbatim te programit – SARED. ADAD ka bashkepunim te fryteshem me DB Kukes/Has, ku ekstensionistet se bashku me facilitatorin dhe keshilluesin e ADAD kane organizuar takimet me grupet gjate Shkurtit 2016.


Tirane, 15 Shkurt 2016; Regjistrimi ne katalogun shqiptar te 2 varieteteve te reja te molles

UntitledNje e Re ne per prodhuesit e molles te vendit, u shtuan ne strukturen varietore te molles dhe dy varietete te reja te molles GALA dhe FUJI. Adad malore, pas nje pune gjashte vjeçare per testimin e varieteteve te reja te molles ne fidanishte dhe pemetore paraqiti dosjen e studimit te dy varieteve prane ESHFF per regjistrim. Theksojme se dhe me vemendje te veçante te Ministrit te Bujqesise Z. Panariti, ESHFF regjistroj ne Katalogun shqiptar 2 varietete te reja te molles, FUJI dhe GALA. Kjo do te ndikoje ne shtimin e prodhimit te fidaneve, shtimin e pemetoreve te reja me keto varietete, te cilat i preferon tregu, konsumatori dhe do te jene me konkurues ne treg. Njekohesisht prodhuesit do te arrijne te rimbursohen fidanet nga skemat mbeshtetese te Ministrise Bujqesise apo projekte si SARED, etj.


Tirane, 4 Shkurt 2016; Mision i FERT

UntitledMbledhja e Keshillit Administrativ per programin e OPCA 2. Ne takim moren pjese Drejtoresha e FERT znj. A. Panel dhe J.C. Derogns. Çeshtjet qe u trajtuan ishin; strategjia e adad malore 2015-2025, plani i aksioneve 2016-2018 dhe misionet te FERT per perforcimin e strukturave dhe rolin qe do te kete adad malore ne zhvillimin e frutikultures ne nivel rajonal  dhe kombetar. Organizimi i dhe funksionimi i Komitetit Konsultativ te Perbashket me Ministrine e Bujqesise-KKP Tirane, Forumi Frutikultures Korçe, bashkepunimi me organizatat te tjera do te jene fokusi kryesor per rritjen e rolit te adad malore. Rritja e anetaresise, formimi i prodhuesve, i liderve, perfocimi i ekipit teknik te adad malore do te permiresoje sherbimet ndaj anetarve dhe me gjere, do te rrit pavaresine ekonomike dhe rolin si organizate profesionale bujqesore – OPB.


Korçe, me 3 Shkurt 2016;  FF Korce

UntitledE iniciuar nga ADAD Malore dhe  Bashkia Korceu, u mbajt mbledhja e pare me aktoret e frutikultures Korce per ngritjen Forumi Frutikultures Korçe- FFK. Ky takim u animua nga Zv. Kryetari I Bashkise Korçe z. Stefan Germenji, i cili foli per angazhimin e bujqesise ne zhvillimin e frutikultures dhe njekohesisht vleresoj inisiativen per formimin e forumit te fruikultures Korçe. Ne takim diskutuan Drejtori DB dhe i QTBB Korce z. Vullnet Gjolla dhe Roland Mecaj dhe shprehen gadishmerine per mbeshtetjen e ketij forumi si nje instrument qe do te ndikoj ne zhvillimin e frutikultures ne Korce. Jean Charles, Derogns, FERT, Hafuz Domi dhe Liljana Isakaj te adad malore shprehen rendesine e funksionimit te ketij forumi, hartimi i startegjise se zhvillimit te frutikultures dhe rolin qe kane aktoret lokal dhe prodhuesit per zhvillimin e sektorit te frutikultures se sektor potencial ekonomik ne rajon.


Selanik, 28-30 Janar 2016, Panair bujqesor-“Agrotika”

UntitledNje grup i ADAD Malore Korce, i perbere nga tre prodhues te molles Korce, dy specialistet te ADAD Malore dhe Pirro Icka (Profesor Universiteti “Fan. Noli” Korçe) bene nje vizite ne Panairin “Agroteknika” Selanik Gr eqi. Grupi vizitoj te gjithe sallonet e panairit ku kontaktoi dhe mori informacion qofte per teknologjite, apo per materiale dhe pajisje per sektorin e pemetarise. Gjithashtu grupi beri kontakte me perfaqesues te Koperatives “VITRA”, qe merrej me prodhimin e fidaneve te faroreve dhe berthamoreve me nenshartesa in vitro dhe me varietete te reja. Ajo dispononte materiale, pajisje per instalimin e rrjetave antibresher. U vendosen kontakte dhe shprehen gadishmerine per shkembime informacioni, vizitash te prodhuesve te ADAD ne Korçe dhe furnizime me fidane dhe pajisje antibresher.


Diber, 19-21 Janar 2016, projekti Sared

Untitledne kuadrin e projektit SARED, ADAD malore ne bashkepunim me Kordinatorin e projektit dhe DB Diber zhvilloj takimet me grupet e Dibres.Ne keto takime merrnin pjese prodhues, specialistet te DB Diber, Kordinatori i Projektit Sared per Dibren Z. Dali Horeshka dhe Drejtori i ADAD Malore z. Hafuz Domi.  Ne keto takime pas diskutime dhe shqyrtimit te propozimeve te bera nga pjesemarresit u percaktuan se bashku aktivitetet (aksionet) qe do ndiqen me grupet per vitet 2016-2017. Ne fund firmosen dhe memorandumi i bashkepunimit ndermejt tre grupeve te prodhuesve (Ushtelenxe, Tomin, Kastriot) dhe ADAD per te punuar se bashku ne kuadrin e projektit SARED ne sektorin e pemetarise ne te ardhmen.


Diber, 22 Janar 2016, projekti Sared

UntitledADAD Malore eshte angazhuar nga SARED per implementimin komponentit  te rritjes se kapaciteteve (CD) per zinxhirin e vleres se prodhimit  te pemeve frutore dhe arrore, me 3 Inisiativa ne Diber. Kordinatori Projektit SARED Diber ka kordinuar dhe monitoruar  takimet me grupet nga ADAD Malore. Te gjithe fermeret e perzgjedhur jane pemerrites potenciale me synim qe e shohin fermen si bisnes. Te gjithe te kontaktuarit jane te interesuar dhe te motivuar per nje bashkepunim real dhe frutdhenes ne zbatim te programit – SARED. ADAD ka bashkepunim te fryteshem me DB Diber, ku ekstensionistet se bashku me facilitatorin dhe keshilluesin e ADAD kane organizuar takimet me grupet gjate muajit Dhjetor 2015. Ne takimin e grupit Kastriot mori pjese dhe administratori i Njesise Administrative Kastriot.


Korçe, 11-15 Janar 2016 projekti SARED

UntitledNe kuadrin e Projektit SARED, ADAD Malore ka zhvilluar takimet me tete grupet e frutikultures Korçe, ku kane marre pjese specialistet e ekstensionit te DB Korçe qe mbulojne keto grupe. Grupet kane vleresuar specien e molles se produktin kryesor te frutave per Korçen. Ato kane identifikuar problematiken dhe kane dhene propozimet per nje program te ardheshem, per permiresimin e teknologjise, cilesise se prodhimit dhe konkurimit ne treg. Ne keto takime pas shqyrtimit te propozimeve te bera nga pjesemarresit u percaktuan se bashku aktivitetet qe do ndiqen me grupet per vitet 2016-2017. Ne fund firmosen dhe memorandumi i bashkepunimit ndermejt tete grupeve te prodhuesve (Bilisht, Vranisht, Cangonj, Zemblak, Zvezde, Bulgarec, Qatrom dhe Qafezez) dhe ADAD per te punuar se bashku ne kuadrin e projektit SARED ne sektorin e pemetarise ne te ardhmen.


Korçe; 5-6 Janar 2016 projekti Sared

UntitledADAD Malore po implementon projektin Sared per komponentit te rritjes se kapaciteteve (CD) per zinxhirin e vleres (VC) se prodhimit te pemeve frutore dhe arrore, me 8 Inisiativa ne Korce. Kordinatorja e Projektit SARED Korce ka kordinuar dhe monitoruar  zbatimin me sukses te programit nga ADAD Malore ne Korce. Te gjithe fermeret e perzgjedhur jane pemerrites potenciale me synim qe e shohin fermen si bisnes dhe me pretendime per te investuar ne te, disa prej tyre jane dhe grumbullues te frutave. Te gjithe te kontaktuarit jane te interesuar dhe te motivuar per nje bashkepunim real dhe frutedhenes ne zbatim te programit – SARED. ADAD ka bashkepunim te fryteshem me DB dhe QTTB Korce te cilet kane anagzhuar ekstensionistet dhe specialistet (QTTB) qe se bashku me faciitatoret dhe keshilluesit e ADAD kane organizuar takimet me grupet gjate muajit Dhjetor 2015-Janar 20015.


Tirane, me 14 Nentor 2015 Panair ne kuadrin e mujave te bujqesise shqiptare

UntitledNë Hollin e Ministrisë së Bujqësisë, u organizuan PANAIRI “Filiera në Frutikulturë”. Në kete eveniment mori pjesë Ministri z. Edmond Panariti së bashku me donatorët në sektorin e bujqësisë, i cili në përshëndetjen e tij vleresoj punën e organizatës në zhvillimin e frutikulturës dhe theksoi faktin se organizimi i prodhuesve në grupe sipas hallkave nga fidanishtja, prodhimi, ruajtja, përpunimi deri në tregtimin e frutave, ka krijuar modelin e zinxhirit të vlerës në frutikulturë dhe që integron prodhuesit e frutikultures në Korçë, Dibër, Kukës, Shkodër etj.. Më pas nӫ fjalën e tij Presidenti i Adad malore z. Ramazan Kaza theksoj rolin e Adad malore në frutikulturë, shprehu vlerësimin për Ministrinë e Bujqësisë dhe mbështetja nga ana e saj është shumë e nevojshme për rolin e organizatës në zhvillimin e filierës së frutikulturës dhe me gjërë. Promovimi dhe degustimi i frutave dhe produkteve të tjera u shoqërua me një atmosferë festive.


Tirane, 14 Dhjetor 2015, Komitetit Perbashket Konsultativ (KPK)

UntitledAdad Malore se bashku me Drejtorine e Integrimit Europian dhe Projekteve të Ministrisë Bujqësisë Zhvllimit Rural dhe Administrimit të Ujrave, zhvilloj mbledhjen e Keshillit Konsultativ te Perbashket per ftutikulturen. Ne takim moren pjese nga stafi i Ministrise 4 veta e perfaqesuar nga J. Bare dhe adad malore 8 veta e perfaqesuar nga R. Kaza. Ne kete takim u diskutua per problematiken ne frutikulture dhe adresimin per zgjidhje. Gjithashtu diskutua per funksionimin e KKP dhe planin e aktiviteve qe do te zbatohen per vitin 2016, si takimet periodike te KPK, seminare, panaire, formime dhe shkembime etj. Adad Malore te prezantoj prane KPK problematiken dhe propozime per zgjidhje qe te perfshihen ne politikat e Ministrise Bujqesise, qofte ne aspektin e prodhimit, te ruajtjes dhe tregtimit te frutave.


Tirane, 12-14 Nentor 2015 “Mediterran Foot e Dring Festival”

UntitledPanairi u organizuar nga EXPO CITY prane CITY Park, ku moren pjese mbi 35 subjekte qe perfaqesonin kompani, organizata ne fushen e prodhimit dhe ushqimit te produkteve bujqesore nga vendi dhe Kosova.  Adad malore u prezantua me; “Kop Frut» Dibër Lëng Natyral Molle, SHBB «AliFrut» Korçë prodhim frutash, “Kaza Frut” Dibër – Kumbulla të thata «Fidanishtja Frutore Zëmblak» me fidanë frutore. Sllogani yne “Shoqërimi dhe inovacioni në frutikulturë, ju sjellin prodhime cilësore dhe konkurueshmëri në treg”. U organiziua konferenca per promovimin e lengut natyral te molles te prodhuar nga “Kop Frut” Diber, i cili u degustua dhe pelqye nga pjesemarresit. Gjate diteve te panairit pati shume vizitor, pati shitje dhe vleresime per adad malore dhe per cilesine e prodhimeve. Pjesemarrja e jone u perfshi ne broshuren e panairit dhe u vendosen kontakte.


Diber, Panair me 10 Tetor 2015

UntitledAdad malore mori pjese ne panairin bujqesor e organizuar nga Drejtoria e Bujqesise dhe Bashkia Peshkopi e mbeshetur dhe nga Ministria e Buqesise Zhvillimit Rural dhe Administrimit te Ujrave. Adad Malore u paraqit me prodhuesit e saj, te cilet prezantuan shumellojshemri te frutave dhe varietetesh te molles, dardhes, ftuit, etj. Stenda jone u vizitua nga Zv. Ministri i Bujqesise dhe autoritetet lokale te Qarkut, Prefektures, Bashkise, prodhues, specialiste, vizitore etj. Krahas prezantimit te varieteteve tradicional te molles, adad malore u prezantua dhe me lengun natyral te molles te “Kop Frut” , me  kumbullen e thate te “Kaza Frut, qe u degustuan dhe u pelqyen shume nga vizitoret. Ky panair sherbeu per te testuar konsumatorin per cilesise se prodhimeve dhe produkteve te frutave te prodhuar ne  Diber.


Panair ne Korce 2 Tetor 2015

UntitledAdad malore mori pjese ne panairin bujqesor e organizuar nga Drejtoria e Bujqesise dhe Bashkia Korce e mbeshetur dhe nga Ministria e Buqesise Zhvillimit Rural dhe Administrimit te Ujrave. Adad Malore u paraqit me prodhuesit e frutave Korce te perfaqesuar nga Alifrut Korce dhe fidanishte Zemblak, ku prezantuan prodhimet e frutave dhe te fidaneve frutor. Stenda jone u vizitua nga Zv. Ministri i Bujqesise dhe autoritetet lokale te Qarkut, Prefektures, Bashkise, prodhues, specialiste, vizitore etj., ku krahas prezantimit te varieteteve tradicional te molles, e veçanta ishte prezantimi i 12 varietete te reja te molles qe jane ne testim prej tre vitesh ne fidanishten Zemblak. Varietetet e reja te molles u degustuan nga vizitoret dhe u pelqyen shume dhe shprehen interes per blerje. Ky panair sherbeu per te testuar konsumatorin per vleresimin dhe perhapjen e varieteteve te reja te molles.


Tirane, 23 Korrik 2015 OPCA (Hartimi i strategjise se ADAD Malore 2015-2025)

UntitledNe mbledhjen e Keshillit Administrativ per strategjine e adad malore, moren pjese Drejtoresh e FERT Znj. Anne PANEL dhe J. Ch. Derongs. Pas nje refleksioni te anetarve per nje periudhe 6 mujore dhe analizes SWOT, u percaktuan funksionet kryesore, burimet dhe mjetet per realizimin e saj, qe perbejne strategjine 10 vjecare te adad malore 2015-2025. Staregjia permban 4 funksione kryesore te te adad malore: 1) ngritja dhe shperndarja e referencave tekniko-ekonomike, 2) asistence teknike, 3) zhvillimi i filireave dhe territoreve, 4) mbrojtja e interesave te prodhuesve dhe force propozimi. Mbeshtetur ne strategjine e hartuar eshte hartuar dhe plani aksioneve per tre vitet e ardheshme 2016-2018, keto ne kuadrin e programit OPCA 2. Keshilli Administrativ miratoj Straetegjine 10 vjeçare te adad malore.


Peshkopi, me 18 Maj 2015; Inagurimi i linjes se lengut te molles te “Kop Frut” Diber

UntitledMe 18 Maj 2015 ne inagurimin e linjes se prodhimit natyral te molles tek “Kop Frut” mori pjese  Kryeministri z. E. Rama, Ministri Bujqesise z. E. Panariti, Drejtoresha e AZHBR znj. S. Popa, perfaqesuesja ekoperimit ekonomik te ambasades franceze znj. M. Mata, Presidenti i Kompanise SIMOCO France z. Jean Yve, Perfaqesues te pushtetit lokal, te programeve bujqesore, prodhues etj. Ne kete eveniment mori pjese Presidenti z. R. Kaza i adad malore, prodhues dhe specialisti francez z. Patrick Heinemann. Në realizimin e suksesshӫm të këtij projekti ӫshtӫ ndӫrthurur inisiativa e fermerit e asistuar nga adad/fert dhe mbӫshtetja nga fondet e Qeverisӫ Shqiptare, AZHBR – IPARD like”. Pas inagurimit u be degustimi i lengut te molles. Ky eveniment u prezantua ne media lokale dhe kombetare.


Peshkopi, 7-8 Maj 2015 OPCA

UntitledMe daten 7 Maj ne Peshkopi mbledhja e Keshillit Administrativ i ADAD, ku moren pjese Presidenti i Dhomes Bujqesise PACA France Andre Pinatel, Zv/Presidenti i FERT Christoph Terrain, J. Ch. Derongs e Anne Lhériau FERT. Takimi u drejtua nga Presidenti z. Ramazan Kaza me fokus  reflektimi mbi jetën dhe profilin e Adad Malore, misionin, funksionet dhe aksionet apo çfarë strategjie do te kete per 2015-2025. Nje bilanc te aktivitetit te adad malore e prezantoj Drejtori z. Hafuz Domi, ne planin organizativ, teknik dhe ekonomik. Nderhyrjet nga A. Pinatel, te Ch. Terrain dhe J.C. Derongs ishin ne planin e peforcimit te rolit te adad, rritjes se forces se propozimit, te sherbimeve dhe daljes se prodhuesve ne treg. Ndersa ne takimin ne Tirane, J. Ch. Derongs prezantoj evolucionin dhe rezultatet e adad pergjate 20 viteve, ku citoj programet; “Drini” 1995, “Inisiative Malore” 2003 dhe OPCA 2012. Per te ardhmen adad malore ka mundesi per te qene Organizate Profesionale Bujqesore (OPB) ne Shqiperi


Peshkopi, 7 Maj 2015 Vizite tek “Kop Frut” Diber

UntitledMe rastin e vizites te ekipit te FERT ne Shqiperi, adad malore organizoj nje tur nga Tirana – Voskopje- Peshkopi me anetare te adad malore nga Kukes, Shkodra, Korca dhe Dibres, ku pjese e programit ishin takimet ne Tirane, Voskopoje dhe Peshkopi. Me kete rast u be  vizite tek njesia e perpunimit te molles per prodhimin e lengut natyral te molles, tek “Kop Frut” Diber. Ne kete aktivitet moren pjese Drejtoresha Juridike e AZHBR Tirane, Drejtori i Bujqesise Diber, specialsite dhe prodhues te tjera nga Rajoni i Dibres. Investimi i linjӫs sӫ prodhimit tӫ lӫngut tӫ frutave nӫ Dibӫr eshte njӫ finalizim i punӫs disa vjeçare tӫ prodhuesve tӫ frutave me pӫrfaqӫsues Vehip SALKURTI. Në realizimin e suksesshӫm të këtij projekti ӫshtӫ ndӫrthurur inisiativa e fermerit, roli i organizatӫs sӫ prodhuesve Adad Malore dhe mbӫshtetja e nga fondet e Qeverisӫ Shqiptare, AZHBR dhe Bashkimit Europian – IPARD like.


Voskopoje, 6 Maj 2015 aktivitet ne Komunen Voskopoje

UntitledKomuna Voskopoje i dha Titullin “Qytetar Nderi” i Komunes Voskopoje z. Jean Charles Derongs shtetas francez me motivacion: “per kontributin dhe meriten qe ka per zhvillimin dhe ringritjen e vlerave voskopojare”. Me kete rast u organizua nje ceremoni festive me pjesemarrje te gjere me drejtues dhe banore te Voskopoje, anetar te adad nga Korca, Dibra, Kukesi, Shkodra etj. Ne kete ceremoni moren pjese Prefekti i Qarkut Korce z. Ardit Konomi, Drejtori DMK Korce Gjergji Koki, Presidenti i adad z. Ramazan Kaza, Presidenti i Dhomes Bujqesise PACA France Andre Pinatel, Zv/Presidenti i FERT Christoph Terrain dhe Anne Lhériau FERT. Fjalen e Rastit e mbajti Kryetari i Komunes z. Nexhip Bacelli ku falenderoj Jean Charles Derongs per kontributin ne zhvillimin e Voskopojes pergjate viteve 2005-2012. Ndersa Prefekti Ardit Konomi pas pershendetje i dorezoj titullin Qytetar Nderi z. Jean Charles Derongs, i cili falenderoj banoret e Voskopojes, shoket dhe miqte tij.


Tirane 25-26 Prill 2014 Panairi i Bujqesise dhe Ushqimit.

UntitledDhomat e Tregtise te Frances dhe te Shqiperise, organizuar bashkerisht Panairin e Bujqesise dhe Ushqimit ne ambientet e Hotel Sheraton ne Tirane. Adad malore u prezantua me 4 prodhues qe prezantuan prodhimet e tyre mjaft cilesore si: molle, patate bio, kumbull e thate, leng molle i prodhuar ne menyre artizanale etj. Salloni jone u vizitua nga Ministri i Bujqesise z. Edmonmd  Panariti, Ambasadorja e Frances Christine Moreau, pjesemarres dhe vizitore te tjere. Panairi u dha mundesi perfaqesueve te ADAD te prezantajne prodhime e produkte bujqesore por dhe te promovojne aktivitetin ne nivel kombetar. ADAD malore ka avancuar me menyrat e komunikimit dhe bashkepunimit me aktore dhe partenere te tjere nga vendi dhe te huaj, ku ky panair sherbeu si i tille.


Arbomed : 20-21 Shkurt Konferenca Arbomed, ne Marseje

UntitledArbomed zhvilloj takimin ne Villen Mesdhetare Marseje. Arbomed eshte rrjet i organizatave profesionale te prodhuesve te mesdheut  me nje platforme profesionale per shkembime, inovacion dhe adaptime ne frutikulture, ku adad malore eshte pjese e ketij rrjeti. Arbomed eshte me qender në Francë që përfshin vendet; France, Itali, Spanje, Marok, Tunizi, Algjeri dhe Shiperi. Ne konferencë përshëndeten: Presidenti i Këshillit të Qarkut Marseille Michel VAUZELLE, André Pinatel, CAR/PACA, Drejtoresha e FERT Anne PANE, J. Ch. Derongs etj. Shqipëria u përfaqësua nga ADAD Malore me Presidentin Ramazan Kaza, Drejtorin Hafuz Domi dhe Liljana Isakaj koordinatore. Të gjithë pjesëmarrësit prezantuan pervojat, problemet dhe prioritetet ne  frutikulturë. Ka pasur prezantime dhe studime sidomos per aspektin e ujitjes se pemeve frutore. U bene vizita ne qendra studimore per pemtarine.


Peshkopi, 10 Qershor 2009 – Hartimi i Straegjise e adad 2010-2015

UntitledGjate pjeses se pare te vitit 2009 adad ka bere takime me anetaret dhe grupet e adad per te veresuar situaten, problematiken dhe prespektiven qe paraqet adad per ne vitet ne vazhdim. U hartua nje draft dokument per cdo grup qe vlesonte aktivitetin e cdo grupi. Mbi bazen e nje analize dhe refleksioni u hartua dokumenti ne nivel ADAD. Ky dokument u paraqit ne mbledhjen e Keshillit Administrativ qe u mbajt ne Diber. Ne kete takim merrnin pjese Drejtoresha e FERT znj. Anne Panel, J. Ch. Derongs, perfaqesues te Drejtorise Bujqesise, Mada, specialiste dhe prodhues nga Dibra. Pas nje rivleresimi i miratua strategjia e adad per vitet 2010-2015. Tre ishin akset kryesore te strategjise; i) Sherbimi ndaj anetaresise, ii) si operator zhvillimi ne vend per projekteve te programeve ne vend, iii) zhvillimi rural. Ne baze te akseve u hartua plani i aksioneve ne baze te grupeve per periudhen tre vjeçare 2009-2011.

 

 

Back