Dobitë e konsumit të mollës

Përfitime të tjera shëndetësore

Përveç promovimit të humbjes së peshës, mollët kanë disa përfitime të tjera.

1. Dendësia e lëndëve ushqyese

Mollët përmbajnë sasi të vogla të shumë vitaminave dhe mineraleve dhe janë të njohura për përmbajtjen e tyre të vitaminës C dhe kaliumit. Një mollë e mesme siguron më shumë se 3% të vlerës ditore (DV) për të dyja.

2. Ky frut gjithashtu permban vitaminë K, mangan dhe bakër.

Për më tepër, lëvozhgat janë veçanërisht të larta në përbërje bimore që mund të ulin rrezikun e sëmundjes dhe të ofrojnë shumë përfitime të tjera shëndetësore.

3. Indeks të ulët glicemik

Mollët kanë një indeks të ulët glicemik (GI), i cili është një masë se sa rritet niveli i sheqerit në gjak pas ngrënies.

Ushqimet me GI të ulët mund të ndihmojnë në kontrollin e sheqerit në gjak dhe menaxhimin e peshës pasi ato ndihmojnë në mbajtjen e niveleve të sheqerit në gjak të balancuar në vend që t’i rrisin ato.

Për më tepër, provat sugjerojnë se një dietë me GI të ulët mund të ndihmojë në parandalimin e diabetit, sëmundjeve të zemrës dhe disa llojeve të kancerit.

4. Shëndeti i zemrës

Kombinimi i lëndëve ushqyese, antioksidantëve dhe fibrave në mollë mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

Është treguar se mollët reduktojnë kolesterolin dhe nivelet e inflamacionit të trupit tuaj, të cilët janë të dy faktorë kyç për shëndetin e zemrës.

Studime të tjera kanë gjetur se ushqimet e pasura me antioksidantë, si mollët, mund të ulin rrezikun e vdekjes nga sëmundjet e zemrës.

5. Efektet antikancerogjene

Aktiviteti antioksidant i mollëve mund të ndihmojë në parandalimin e disa llojeve të kancerit.

Disa studime lidhin marrjen e mollës dhe parandalimin e kancerit të mushkërive tek të rriturit.

Për më tepër, ngrënia e të paktën një mollë në ditë është treguar se zvogëlon ndjeshëm rrezikun e kancerit të gojës, fytit, gjirit, vezoreve dhe zorrës së trashë.

6. Funksioni i trurit

Sipas studimeve të kafshëve, lëngu i mollës mund të ndihmojë në parandalimin e rënies mendore dhe sëmundjes së Alzheimerit.

Në një studim në minj, lëngu i mollës reduktoi rënien mendore duke ulur sasinë e specieve të dëmshme reaktive të oksigjenit (ROS) në indet e trurit.

Lëngu i mollës gjithashtu mund të ruajë neurotransmetuesit që janë të rëndësishëm për funksionimin optimal të trurit dhe parandalimin e Alzheimerit.

Back